Детска стоматология

Close-up of little boy opening his mouth wide during inspection of oral cavity

Детската стоматология, както се подразбира от името е клон на денталната медицина с акцентиран обект на дейност най-малките пациенти. В същността си работата няма голяма разлика от тази с възрастните пациенти. Голямата разлика е, че в повечето случаи се лекуват млечни зъби,които след шестата-седмата годинка поетапно започват слоята смяна с постоянни такива.

Поради по-слабата минерализираност на млечните зъби кариесите (виж лечение на кариес) прогресират в пулпити и периодонтити значително по-бързо отколкото при постоянните. Разликите в лечението на млечните зъби в сравнение с постоянните са следните:

  • при работа с т.нар машинка болката е значително по-слаба и поносима
  • при лечение на кариес изборването не е толкова инвазивно
  • при лечение на пулпити и периодонтити методиките са със значителни разлики (най-вече поради факта,че не се използват "игличките" както при постоянните зъби)
  • при неуспех на лечението и наложителна екстракция след време пониква "нов" зъб. Тук трябва да бъде подчертано,че това категорично не трябва да успокоява и подтиква родителите към по-небрежно отношение към хигиената на зъбите на децата си, опасностите, които се крият зад всяко заболяване на детските зъби са идентични както при постоянните

При този клон на стоматологията се акцентира особено силно и върху профилактиката и създаването на правилни навици при децата за поддържане на една добра устна хигиена.

Силанизирането е способ, навлизащ с все по-голяма сила в детското дентално лечение, състоящо се в леки корекции на анатомията на детските зъби с цел предпазване на по-нататъшни проблеми. Тази процедура се провежда непосредствено след поникване на постоянните детски кътни зъби, когато структурата им е неизцяло изградена. Тогава с помощта на течна пломба (силант) без никакво изборване се запълват най-тесните и вдлъбнати участъци на зъбите (фисури) с цел предпазване "заклещване" на хранителни остатъци в тези зони,които трудно или не могат да се отстранят с четката за зъби и могат да доведат до развитие на кариес.