Естетична стоматология

960-540-izbelvane-zybi-usmivka-zybolekar-doktor-ivan-bashev-emajl-poddryzhka-gel
ottawa-downtown-dentist-invisalign-1-1100x500

Естетичния аспект на денталната медицина обслужва не толкова здравословните потребности на пациента, колкото техния външен вид, с други думи това включва процедури, които не са наложащи от медицинска гледна точка, с пациентите ги изискват за да подобрят красотата си.

Най-ярки примери за такива процедури са избелване на зъбите, поставяне на керамични фасети, инжектиране на филъри в устните и пр.

 

Фасетите и дермалните филъри са засегнати в други отдели на услугите, които дентален център Dentallica предлага, затова ще акцентираме върху избелването на зъбите.

Оцветяването на зъбите е естествен процес в хода на годините, който силно се ускорява с активния прием на оцветени храни и напитки като кафе, кола, тютюнопушене и др. В някои случаи оцветяване на зъбите могат да причинят някои медикаменти. Практически всички видове оцветяване са податливи на избелване, макар и в различна степен. Като цяло по-добре се избелват жълтеникавите, отколкото сивкавите зъби.
Не съществуват абсолютни противопоказания за избелване на зъбите. Задължително е обаче да няма неоправени кариеси и зъбният камък трябва да бъде почистен и зъбните повърхности трябва да бъдат полирани преди започване на процедурите.

Процедурите могат да бъдат направени по 2 начина:

  • в клинична обстановка (офисно избелване) - провежда се от денталния лекар. Предимството е, че процедурата е по-кратка и резултат се постига след няколко посещения. Недостатък е, че използваните агенти са по-агресивни към зъбите и има голяма вероятност да се почви чувствителност след това.
  • домашно избелване - изцяло в домашни условия с помощта на индивидуално изработена шина, в която се поставя избелващия гел.. Избелването става по-бавно, но е по-щадящо за зъбните структури.

Изполват се основно 2 избелващи агента: водороден пероксид и карбамид пероксид.

Доколко ще се промени цветът на зъбите зависи до голяма степен от това доколко стриктен е пациентът, спазвайки ограниченията по време на процедурите, но също така и се определя от изходния цвят.

Проблеми след избелване:

  • понякога е възможна появата на повишена чувствителност към студено след избелване на зъбите.
  • друг проблем е при зъби с по-слаби и ронливи зъбни структури е очестеното възникване на кариеси.