Пародонтология

parodontit
zuben-kamuk
pochistvane-zuben-kamuk-ultrazvuk
zuben-kamuk-ultrazvuk

 

Пародонтологията е клон на денталната медицина, занимаващ се основно със заболявания на зъбозадържащия апарат (кост и околните меки тъкани). Основните и най-разпространени заболявания на пародонта са гингивитът и пародонтитът.

Пародонтитът (популярен като пародонтоза) е сериозно увреждане на меките тъкани и костта, които поддържат зъбите. Това е заболяване, заради което дори пациенти в млада възраст губят зъбите си. С ранното диагностициране и начало на пародонтологичното лечение прогресията на заболяването може да бъде спряна, лечението да е успешно и зъбите да бъдат спасени.

Болестите на венците са изключително сериозни инфекции, които, оставени нелекувани могат да доведат освен до загуба на зъби, но и да усложнят протичането на редица общи заболявания като инфаркт, инсулт, диабет. По тази причина е много важно ранното откриване на заболяването чрез специална диагностика и възможно най-рано започване на целенасочена терапия.

При пародонтит венецът е зачервен или лилав, подут, оточен, кървящ, може да боли при докосване. С прогресията на пародонтита венецът се отдръпва от зъба и оголва корена му. Зъбите започват да изглеждат по-дълги. Прогресиращата загуба на кост води до образуване на джобове и разклащане на зъбите. Променя се позицията на зъбите, увеличават се пространствата между тях. Нарушава се функцията им и естетиката. Накрая зъбите изпадат. Пародонтитът е съпроводен с лош дъх.

Зъбната плака , която не се почиства ефективно, е причина за развитие на възпалителен процес на венеца, който в началото е повърхностен (гингивит), а по-късно се задълбочава и засяга и подлежащата кост. По-чест е при възрастните хора. Съществуват и бързопротичащи форми на пародонтит, които са свързани с общи заболявания - диабет, понижен имунитет, хормонални нарушения. Други рискови фактори за развитие на пародонтит са вредни навици - тютюнопушене и употреба на дразнещи или токсични вещества. Причина за пародонтит са и локални дразнещи фактори – груби ръбове на пломби и коронки.

Целта на терапията е кореновите повърхности и пародонталните джобове да бъдат почистени от увредени тъкани, инфектирани с бактерии, и да се предотврати по-нататъшната прогресия на процеса. Лечението на пародонтита не води до възстановяване на увредените зъбни тъкани. Пародонтитът е необратим. Затова от особено значение е недопускането му – регулярни контролни прегледи и професионално почистване на зъбите и ранна терапия на гингивита.

Нехирургично лечение. То е възможно в ранните стадии на пародонтита.

  • Професионално почистване на зъбите от зъбна плака и зъбен камък с помощта на ултразвукови инструменти или ръчни кюрети.
  • Антибиотична терапия - препоръчително е да се направи микробиологичното изследване показва кои бактерии са причина за възпалението и към кои антибиотици са чувствителни.
  • Шиниране на зъбите. Когато разклатеният зъб се шинира към околните здрави зъби, дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност – здравите зъби. Така се намалява травмата върху разклатения зъб. Шинирането на зъбите забавя прогресията на пародонтита и отсрочва загубата на зъбите, понякога с години.
  • Ефективна домашна хигиена на устната кухина.

Хирургично лечение. То е необходимо при напредналите форми на пародонтит.

 

Поради продължаващото да цари възприятие,че почистването на зъбния камък е козметична процедура, нашият екип иска да подчертае, че това е грешно. Провеждането на процедурата без преувеличение може спаси Вашите зъби и не, категорично зъбният камък не държи пакетирани зъбите Ви. Той не е шина, а една бариера, пълна с патогенни микроорганизми, на които мястото им не е във Вашата уста. Факт е, че понякога след почистване зъбите се разклащат и Вие се чувствате по-зле, отколкото преди процедурата, но това е етап от възстановяването на пародонта, с други думи "преди изгрев е най-тъмно", приемете го така, ние знаем!