Лечение на кариес

Toothdecay
Zapushhennyiy-karies
karies-20pod-20fotopolimer_6v9034xk

Кариесът е най-разпространеното заболяване, датиращо от древността. Почти няма човек, който да не е имал или да има кариес. Той засяга 95% от хората в съвременния свят. Заболяването започва с деструкция на зъбната повърхност, постепенно разрушава зъбите, затруднява дъвченето и нарушава естетическия вид на лицето. Зъбният кариес се развива под плътна бактериална маса, наречена зъбна плака. Метаболизмът на бактериите води до разграждане на простите захари от храната до киселини, които постепенно увреждат емайла, влизат под него в по-слабия дентин и като цяло водят до разрушаване на зъбната структура.

Кариесът има няколко основни симптома.Първият основен симптом, който стресира хората, е кратковременна остра болка от сладко, като впоследствие се прибавя и болка от студено. Обикновено болката е краткотрайна само при допир с химичния или термичния дразнител. Обикновено продължава няколко секунди до минута в зависимост от дълбочината на кариеса.Другият характерен симптом е наличието на дупка в зъба, в която се задържа храна.

В зависимост от дълбочината се различават няколко вида кариес:

  • Повърхностен (суперфициален) е кариесът, когато в дълбочина той обхваща само емайла, без преминаване на емайло-дентиновата граница.
  • Средно дълбок (медиа) е кариесът, когато обхваща освен емайла и дентина на зъба. Дентинът е основният и най-широк слой от зъбните структури. Той е богато инервиран и определя здравината и жилавостта на зъба.
  • Кариес, обхванал целия слой на дентина, се нарича дълбок (профунда).

Ако зъбният кариес не се лекува навреме, разрушаването на зъба се задълбочава и обхваща по-долни слоеве. Така могат да настъпят тежки усложнения на зъбния кариес.

В зависимост от дълбочината на засягане на зъба се различават пулпит, абсцес на костта, периодонтит, фрактура на челюстта и други. При усложнения на кариеса може да се наложи умъртвяване на зъба (виж. ендодонтия) или екстракция на зъба (виж хирургия)

Лечението на кариеса е поетапно.

  • Първият етап е изборване или премахване на размекнатия от кариеса слой зъбни тъкани. Могат да се използват ротационни инструменти или лазер за изпаряване на твърди зъбни тъкани. Желателно е да се работи под анестезия (упойка).
  • Следващият етап е промиване с дезинфекционни средства и поставяне на пломба.

Пломбата възстановява липсващите зъбни тъкани. Най-често се използват фотополимерни композитни материали (бели пломби), по-рядко цименти и вече все повече изчезващите амалгамени (черни) пломби.